Hepimiz evde kaldığımız süre boyunca kendimize gelişmek için hedefler koyduk. Diğerleri sporu seçti ve yaşadıkları hayata hareket kattı. Spora başlayanlar arasında devam etmeyi seçenlerin oranı daha yüksek. Vücut geliştirme oldukça yüksek. Bu içerik vücut geliştirmeye başlamaya karar vermiş olanlar içindir. Vücut geliştirme egzersizlerine başlamadan önce bilmeniz gerekenleri bir araya getirdik.
Gerçek şu ki Vücut Geliştirme sporunu bir takım sporlarla yapmak mümkündür. EvSosyalmesafeye dikkat etmemiz gereken bu dönem için mükemmel bir çözümdür. Ancak her spor gibi Vücut geliştirme zararlı ve faydalı olabilir. Doğru prosedürleri takip etmek önemlidir. Vücut Geliştirme Teknikleri . Sorusuna cevap vererek başlayalım: Vücut geliştirme nedir?!
Vücut Geliştirme Nedir?
Vücut geliştirme, amacı fiziğinizi geliştirmek olan bir aktivitedir. Vücudu şekillendirmek esas olarak ağırlık kaldırarak ve kas kütlesindeki artışı destekleyecek şekilde beslenerek olur. Tarihçe Vücut geliştirme en popüler sporlardan biridirve çoğumuzu şaşırtacak şekilde “vücut geliştirme” terimi 11. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Hindistan’da vücut geliştirme, insanların kas yapmak için değil, güç için keyif aldıkları bir spordu. İlk modern Vücut Geliştirme yarışmaları 1900’lerin başında İngiltere’de bir dizi etkinliğe sahne oldu.
Türkiye’de 1970’li yıllarda Ahmet Enünlü’nün başarısı ile halkın bu spora olan ilgisi giderek artmış, 1991 yılında Türkiye Vücut Geliştirme Federasyonunun kurulması ile ülkemizde bu sporu yapan profesyonellerin sayısında artış olmuştur.
Vücut Geliştirme: Faydaları
Vücut geliştirmenin sağlığınıza faydadan çok zarar verebileceğinin farkında olmamız gerekir. Yoğun vücut geliştirme egzersizlerine başlamadan ve vücut geliştirme beslenmesini uygulamadan önce uzmanlara danışmalı ve kendinize bir yol haritası oluşturmalısınız. Peki vücut geliştirmenin avantajları nelerdir?
Kemikleri güçlendirir ve osteoporoz gibi hastalıkların riskini azaltır.
Birden fazla kas grubunun aynı anda çalışmasını sağlar.
Daha olumlu bir duruşa sahip olmanıza yardımcı olur.
Konsantrasyon ve denge üzerinde olumlu bir etkisi vardır.
Uygun ve dengeli bir şekilde yapıldığında, ağırlık kaldırmak kalbiniz ve akciğerleriniz için faydalıdır. Akciğer kapasitesini artırır. Vücut ağırlığınızdan daha fazlasını kaldırırsanız kalbiniz için zararlı da olabilir.
Vücut geliştirme, stresi azaltmaya yardımcı olan serotonin salgılar.
Vücut geliştirme motive edici bir faktör olabilir. Antrenmandan sonra kendinizi daha enerjik hissedersiniz.
Arzu ettiğiniz görünüme ulaşmanıza yardımcı olabilir, bu da özgüveninizi artıracaktır.
Sağlıklı bir diyetle birleştirildiğinde, bu kas kaybını önlemeye yardımcı olacaktır.
Vücut geliştirme programına başlamak isteyenlere tavsiyeler
Bu sporda yeniyseniz bir uzmana danışmalı ve kişisel bir plan geliştirmelisiniz. Vücut geliştirme programı . Eğer bir şeyler yapmak istiyorsanız birkaç öneriyi de dikkate alabilirsiniz. Vücut geliştirme egzersizleri:
Eğer bu sporda yeniyseniz karın kasları, bel ve sırt kaslarına odaklanmalısınız. Bu, ani sakatlanmalardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
Antrenmanınıza başlamadan önce daima ısının.
Vücut geliştirme kıyafetleri söz konusu olduğunda, antrenmanlarınızı daha rahat hale getirmek için doğru kıyafet ve ekipmanı seçin. Ağırlık kaldırmak için iyi bir eldiven satın alabilirsiniz.
Önemli olan ne kadar ağırlık kaldırabildiğiniz değil, hareketleri doğru yapmanızdır.
Kaslarınıza zarar vermemek için ağırlıkları yavaşça artırın.
Egzersiz yapmadan önce bir gün bekleyin. Bu, yaralanmaları önlemeye yardımcı olacaktır.
Uyku, beslenme ve dinlenme size vücut geliştirme sporunda olduğu kadar yardımcı olacaktır.
Gösteriler arasında su için.
Vücut geliştirme için ilk başta pahalı ekipmanlar satın almayın. Pahalı ekipmanlar almak yerine evinize daha uygun ekipmanlar almayı tercih edebilirsiniz. Vücut geliştirme istasyonları.
Bu sporu profesyonel olarak yapma konusunda ciddiyseniz, bir vücut geliştirme spor salonu düşünmelisiniz Egzersizler motivasyonunuzu artırmak için harika bir yol olabilir.
Vücut geliştirme ve protein tozu
Protein tozları, insanların tükettiği en popüler takviyelerden biridir. Protein hepimiz için temel bir ihtiyaç olsa da ve sporcular da bir istisna olmasa da, tipik bir insana göre yaklaşık iki kat daha fazla protein tüketmelidirler. Bizim ve profesyonel sporcular için ne kadar protein tozu iyidir? Uzmanlara göre sadece profesyonel sporcular bu tozu tüketmelidir. Amino asit içeren protein tozları, her gün tükettiğimiz proteinlerin konsantre edilmiş halleridir. Ancak bilinçsiz kullanıldığında protein tozları vücudunuza faydadan çok zarar verebilir.
Vücudunuzun protein içeriğinin artması, büyümesine ve yorulmasına neden olabilir.
Kemiklerinizi güçlendirmek için yaptığınız sporu desteklemek amacıyla kullandığınız protein tozu aslında kandaki asitlik seviyesini artırabilir. Kemiklerinizdeki kalsiyum kandaki asit seviyesini dengelemeye yardımcı olur.
Ayrıca kalsiyumla ilgili olarak böbrek taşı oluşumunu tetikleyebilir. Böbreklerinizin aşırı çalışmasına neden olarak böbrek yetmezliği gibi hastalıklara yol açabilir.
Karaciğeriniz de tıpkı böbrekleriniz gibi fazla mesai yaparak zarar görebilir.
Vücut geliştirmenin zararları ile yakından ilişkili olan protein tozunun olumsuz etkilerinden kaçınmak için ürünü diyetisyeninizin gözetimi ve yönlendirmesi altında kullanmanız önemlidir. Proteini doğal besin kaynaklarından, doğru beslenme ile ve herhangi bir takviye kullanmadan almanız sağlığınız için daha iyidir.
Evde Yapabileceğiniz 3 Kolay Vücut Geliştirme Hareketi
Vücut geliştirme ekipmanlarına çok para harcamadan evde vücut geliştirme yapabilirsiniz. Vücut geliştirme lastiğigibi ekipmanları kullanabilirsinizEvde direnç veya vücut geliştirme yayı olarak dabilinir. İşte evde yapabileceğiniz bazı vücut geliştirme egzersizleri.
Geniş Şınav
Geniş şınavlar çok çeşitli fitness seviyeleri için etkilidir. Ellerinizi omuz hizasında yere koyun ve bacaklarınızı kalça genişliğinde açın. Normal bir şınav çekiyormuş gibi kendinizi yukarı kaldırın. 20-30 tekrardan oluşan üç set yapabilirsiniz.
Bu şınavın bir çeşididir, ancak ellerinizi yerleştirmek için daha geniş bir aralık kullanırsınız. Egzersizde ustalaştıktan sonra, daha yoğun bir etki için dambıl kullanabilirsiniz.
Dambıl Curl
Bu egzersiz biseps kaslarınızı çalıştıracaktır. Dambılları tutarken, avuç içleri içe bakacak şekilde kollarınızı kaldırın ve indirin. Kollarınızı dirseklerinizin üzerinde hareket ettirmemeye özen gösterin. İndirmeden önce dambılları bir saniye boyunca aynı yükseklikte tutun.
Squat Sıçraması
Bacak kaslarınızı çalıştıran squat-jump hareketini yapmak için önce çömelmelisiniz. Topuklarınızı kullanarak zıplayın. Zıpladıktan sonra tekrar çömelin ve hareketi tekrarlayın. Düzenli olarak nefes alıp vermek bu hareketi daha rahat yapmanızı sağlayacaktır. Bu egzersiz aynı zamanda karın kaslarınızı geliştirmenize de yardımcı olacaktır.