Olimpiyatlara katılan Türk sporcular 1936’dan itibaren neredeyse her Yaz Olimpiyatı’nda dereceye girmiştir. Türkiye ilk kez 1936 Berlin Olimpiyatları’nda güreş dalında altın madalya kazanmıştır. Bu gelenek uzun yıllar devam etti. Türkiye’nin Londra Olimpiyatları’nda en çok madalya kazandığı 1948 yılında, 12 madalyanın 11’i sporcuların güreşteki başarılarından geldi. Türk sporcular artık halter ve güreş dışındaki spor dallarında da yüksek dereceler elde ediyor. Bunlar arasında atletizm, tekvando ve hatta atletizm de var. Madalya ile ödüllendirilmeyi hak eden isimlerden oluşan bir listeniz var mı? Tarihe geçmiş Türk Olimpiyatçıları tanımakla başlayın!
Yaşar Erkan (1912-1986)
Türkiye ilk altın madalya gururunu savaş arifesinde düzenlenen 1936 Berlin Olimpiyatları’nda Yaşar Erkan sayesinde tattı. 1912 doğumlu Erkan, grekoromen güreşte altın madalya kazanarak, Atatürk’ün birinciliği nedeniyle gönderdiği kutlama telgrafında da belirttiği gibi, adını Türk spor tarihine yazdırdı.
Naim Süleymanoğlu (1967-2017)
Tüm zamanların en iyi haltercilerinden biri olarak kabul edilen Naim Süleymanoğlu, Olimpiyatlarda üç kez altın madalya takma onuruna erişti. Hayatı filmlere konu olan Süleymanoğlu, Türkiye’yi ilk kez 1988 Seul Olimpiyatları’nda temsil etti. Dünya Halter Şampiyonası’nı birçok kez kazanan “Cep Herkülü” lakaplı Süleymanoğlu, 1988, 1992 ve 1996 yıllarında üst üste üç kez ülkemize altın madalya kazandırdı.
Halil Mutlu (1973-….)
Dinamo lakabıyla da bilinen Halil Mutlu, halterin en başarılı isimlerinden bir diğeri. Mutlu, 1996, 2000 ve 2004 Yaz Olimpiyatları’nda üst üste üç altın madalya kazandı. Naim Süleymanoğlu’nu örnek aldığını söyleyen Mutlu, Bulgaristan’daki baskılar nedeniyle sporunu ve yaşamını Türkiye’de sürdürmeyi tercih etti. Hem Dünya hem de Avrupa Şampiyonalarında dereceleri bulunan sporcu son Olimpiyat Madalyasını Atina 2004’te kazandı.
Hamza Yerlikaya (1976-….)
Yerlikaya, 1996 Atlanta ve 2000 Sidney Olimpiyatları’nda altın madalya kazanmış Türk Olimpiyat güreşçisidir. Yerlikaya, küçük yaşlardan itibaren bu spora ilgi duyan bir güreşçidir. Akdeniz Oyunları ve Avrupa Şampiyonalarından madalyalarla dönmüştür.
Hülya Şenyurt (1973-….)
Şenyurt, 1992 Barselona Olimpiyatları’ndaki başarısıyla, çoğunlukla erkek sporcuların hakimiyetinde olan Türk Olimpiyat şampiyonları listesine katılan ilk kadın oldu. Judocu olan Şenyurt, 19 yaşında gümüş madalya kazanarak Türkiye’nin en genç Olimpiyat madalyalı sporcusu oldu.
Nurcan Taylan (83 -….))
Nurcan Taylan, Türkiye’nin Olimpiyat şampiyonları arasında eşsiz bir yere sahip. Atina 2004’te 48 kg ile halter şampiyonu oldu. Taylan, Olimpiyatlarda ilk kez bir Türk kadın sporcu tarafından altın madalya kazandı.
Atagün Yalçınkaya (1986-….)
Boksör Yalçınkaya, 2004 Atina Olimpiyatları’nda kazandığı gümüş madalya ile Şenyurt’tan bu başarıyı elde eden en genç Türk sporcu unvanını aldı. On yedi yaşında elde ettiği bu etkileyici başarıdan dolayı Dövüşçü Bıdık olarak tanınan Yalçınkaya, güçlü kroşelerinden dolayı Atagüm lakabıyla da anılmaktadır.
Servet Tazegül (1988-….)
Genç bir sporcu olan Servet Tazegül, dünya çapındaki tekvando başarılarına 2008 Pekin Olimpiyatları’nda bronz madalya ekledi. 2012 yılında Londra’da İranlı rakibini yenerek ikinci Olimpiyat madalyasını kazandı. Ne yazık ki Tazegül 2016 Olimpiyatlarından dereceye giremeden evine döndü.
Olimpiyatlar, Türkiye’nin kendisini Olimpiyat Oyunlarında bir lider olarak kabul ettirmesi için büyük bir fırsat olacak. Bu durum özellikle güreş, halter tekvando ve judo gibi farklı disiplinler için geçerli. Bu oyunlar 2021 yazına kadar ertelendi. Sporcularımıza sörf, yüzme ve Kitesurfing gibi kendi disiplinlerinde en iyisini diliyoruz.
Ayrıca, “Olimpiyat Dosyası Paralimpik Oyunlar nedir?” sorusuna bu makalemizde cevap bulabilirsiniz.