Koşu Teknikleri Nelerdir?

Koşu en kolay ve en yaygın egzersizlerden biridir. Ekipman kullanmadan koşarak vücudunuzu güçlendirebilirsiniz. Ayrıca dayanıklılığınızı, gücünüzü ve dengenizi artırır. Stresi azaltmaya yardımcı olan daha iyi koşu yapmak için hangi koşu tekniğini kullanmanız gerektiğini veya koşu tekniğinizi nasıl geliştirebileceğinizi öğrenmek istiyorsanız sizin için neler yapabileceğimize bakalım.

Güne hafif bir rutinle başlayın

Koşu tekniğinizi geliştirmenize ya da koşuya başlamanıza yardımcı olacak bir rutin geliştirmeniz gerekir. Koşu, ister açık havada, ister spor salonunda, hatta ister evde yapın, yaşam tarzınıza dahil edilebilir. Örneğin, haftada üç gün ve aralarında dinlenme günleri. Kendinize haftalık bir hedef belirlediyseniz, fiziğinizi geliştirmenize yardımcı olması için bunu kademeli olarak %10 artırabilirsiniz. Tekniğinizi geliştirmek için kaslarınızı, kalbinizi ve eklemlerinizi koşmaya alıştırmanız gerekir.

Farklı Hızlarda Koşmayı Deneyin

Koşarken her insan için farklı bir tempo vardır. Bu ortalama tempo zaman zaman artırılabilir ve azaltılabilir. Kaslarınızı güçlendirmek için hızınızı artırın ve sonra azaltın. Zamanla hızınızı değiştirerek nefesinizi kontrol edebileceksiniz. Ayrıca kaslarınızı farklı hızlara alıştırabilirsiniz. Bir yarışta farklı hızlara ihtiyacınız olacaktır.

Rotanıza inişler ve çıkışlar ekleyin

Rotanıza bazı günlerde tepeler ve eğimler ekleyin. Yokuş yukarı çıkmak kas gücünüzü artırırken, yokuş aşağı inmek kaslarınızın gevşemesini ve dinlenmesini sağlayacaktır. Tepe antrenmanı sırasında nefesinizi kontrol ederek ve akciğer kapasitenizi geliştirerek koşunun temel unsurlarından birini geliştirmiş olacaksınız. Farklı kas gruplarını çalıştıran yüksek-alçak rotalar da yarış parkurları için mükemmel bir hazırlıktır.

Koşu teknikleri nelerdir? - Spor Haberleri

Küçük adımları tercih ediyorsunuz

Koşu tekniğinizi geliştirmek için yapabileceğiniz en önemli şey adımlarınız üzerinde çalışmaktır. Daha kısa aralıklarla daha küçük adımlar atarak enerjinizi kontrol edebilirsiniz. Bu şekilde daha uzun bir mesafe kat edebilirsiniz. Enerjinizi etkilemek için sık ve küçük adımlar atın.

Kontrollü Koşun

Duruş, antrenmanın etkinliğini ve etkisini artırabilir. Koşu tamamen vücutla yapılan bir egzersizdir. Duruş çok önemlidir. Kollarınız 90 derecelik bir açıyla bükülmüş ve dik olmalıdır. Yüzünüz her zaman ileride olmalıdır. Yavaşça ve dizlerinizi aşırı kaldırmadan başlayın.

Sakatlanmalardan kaçınmak için herkese egzersizden önce ısınmaları ve soğumaları gerektiğini hatırlatmak isteriz. Yazımızda koşucuların en sık yaşadığı sakatlanmalar hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *