Doğru teşhis konulduğunda ve bir profesyonel tarafından tedavi edildiğinde karpal tünel sendromu iyileştirilebilir. Bu durum sporculardan ofis çalışanlarına, ev hanımlarından müzisyenlere kadar herkesi etkileyebilir. Karpal tünel sendromunu iş veya günlük hayatla meşgul olan kişilerde tespit etmek zor olabilir. Karpal tünel sendromu, bileklerinizin yorgun, gergin ve yanlış pozisyonlarda kullanıldığının bir işaretidir. Karpal tüp tam olarak nedir? Fizik tedavi karpal tünel sendromuna yardımcı olabilir mi? Bu egzersizler nasıl yapılmalıdır? Hangi belirtiler bu sendromu işaret eder? Gelin cevapları birlikte bulalım.
Karpal Tünel Sendromu (KTS) nedir?
Elinizin dış kısmında kemikler bulunur. Bileğinizin iç kısmında ise kalın bir bağ dokusu tabakası vardır. Bu nedenle bileğinizin yapısı bir tünele benzetilebilir. Kemikler ve bağ dokuları arasında sinirler, tendonlar ve bağ dokuları vardır. Karpal tünel sendromu el bileğindeki sinir sıkışmasından kaynaklanır. Bileğinizdeki sinir sıkışmasını takiben ortaya çıkabilecek semptomlar kişiden kişiye değişebilir. Karpal sendromun belirtileri büyük ölçüde tipiktir.
Karpal tünel sendromu (KTS) ile ilişkili semptomlar nelerdir?
Uyuşma veya ağrı karpal tüneldeki ana semptomdur. Ağrı veya uyuşma yüzük parmağının ortası ile başparmağın ucu arasındaki genel alanda hissedilebilir. Özellikle orta, işaret ve başparmakta karıncalanma veya uyuşma hissedebilirsiniz. Daha ileri vakalarda ağrı ve uyuşma, uyku pozisyonunuza bağlı olarak geceleri artabilir. Ağrı nadiren de olsa kollara ve omuzlara da yayılabilir.
Karpal Tünel Sendromu kimlerde görülür?
Karpal tünel sendromu her yaştan ve cinsiyetten insanı etkileyebilir. Karpal tünel büyük olasılıkla klavye, fare ve el emeği kullanan ofis çalışanlarında görülür. Şoförler ve marangozlar gibi bileklerini aynı pozisyonda tutan kişilerde de ortaya çıkabilir. Bu sendromun ortaya çıkmasının ana nedeni, tekrarlayan hareketlerin uzun süreli olarak yapılması ve bilek zorlanmasına neden olmasıdır. Ödem, şeker hastalarında, hamilelerde ve aşırı kilolu kişilerde sinir sıkışmasına neden olabilir.
Karpal Tünel Sendromu Egzersizle Tedavi Edilebilir mi?
Egzersiz, karpal tünel sendromunun tedavisine yardımcı olabilir. Tedavi hastalığın şiddetine göre değişebilir. Bileğe tekrarlayan travma, karpal tünel sendromunun en yaygın nedenlerinden biridir. El bileği kırılırsa veya tekrar tekrar yaralanırsa, bağlayıcı ligamentlerin kalınlaşması muhtemeldir. Teşhis genellikle hastayı muayene ettikten ve şikayetlerini dinledikten sonra konur. Doktorlar tanıyı doğrulamak için EMG isteyebilir.
Karpal tünel sendromunu tedavi etmek için genellikle fizik tedavi kullanılır. El bileğinde ödem varsa doktorunuz ödem giderici bir ilaç reçete edebilir. Ancak egzersizler doğru ve düzenli yapılmazsa ya da ilerleyen ödem durumlarında cerrahi müdahale gerekebilir. Ameliyat kalınlaşmış bağ dokularını gevşetmek için yapılır. Ameliyattan sonra nüksü önlemek ve iyileşme sürecini başlatmak için fizik tedavi tekrarlanmalıdır. Bazı karpal sendrom vakaları bileklik ile tedavi edilebilir.
Karpal Tünel Sendromu Tedavi Egzersizleri Nelerdir?
Karpal Tünel Sendromu tedavisinde kullanılacak egzersizlerin bir uzman tarafından belirlenmesi tedavinin seyri açısından çok önemlidir. Yanlış veya bilinçsiz egzersizler yaparak bileğinizde daha fazla travmaya neden olabilirsiniz. Kesin tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.
Karpal tünel sendromu için yaygın olarak kullanılan ilk germe egzersizinde kol, avuç içi yukarı bakacak ve parmaklar yukarıyı gösterecek şekilde enlemesine gerilir. Diğer kolun parmak uçları kavranır ve parmaklar göğse doğru çekilerek hafifçe esnetilir. Çekme açısı bileği zorlayacak veya zarar verecek kadar dik olmamalıdır.
İkinci egzersizde kol ilkiyle aynı şekilde uzatılır. Avuç içleri şimdi göğse doğru bakarken parmak uçları yere doğru bakar. Parmak uçları kavranarak el göğse doğru biraz esnetilir.
Üçüncü egzersiz, avuç içi yukarı bakacak şekilde kolun öne doğru uzatılmasını içerir. El daha sonra yumruk haline getirilir. Daha sonra parmaklar açılırken el gergin bir pozisyonda tutulur. Ardından, bilek tekrar geriye doğru bükülür, ancak bu sefer parmak uçları hafifçe yere bakar. Diğer elinizle başparmağınızı kavrayın ve aşağı doğru esnetin.
Dördüncü egzersiz, parmak uçları yukarı bakacak ve avuç içi ters yöne bakacak şekilde kolun dirsekten bükülmesini içerir. İlk adım, başparmak hariç parmakları üstten bükmektir. Parmaklar daha sonra yumruk şeklinde bükülür. Daha sonra başparmak parmakların üzerine kapatılır. Pozisyonda birkaç saniye bekledikten sonra egzersiz tekrarlanır.
Karpal tüp sendromundan muzdarip hastalar kontrolsüz bir şekilde egzersiz yapmamalıdır. Ayrıca rahatlama hissi nedeniyle bileklerini aşırı sallamaktan kaçınmalıdırlar. Karpal tünel sendromu belirtileri görüyorsanız, doktorunuzun tavsiyelerine uymanız önemlidir. Yaygın Koşu Yaralanmaları ayrıca ayak, bacak ve dizde sık görülen yaralanmalar hakkında bilgi içerir.