İlginç Spor Serileri: Devekuşu Yarışı

Ülkemizde izleyebileceğimiz çok fazla spor dalı olmasa da, dünyanın birçok ülkesi ciddi sporseverlere çok çeşitli spor dalları sunuyor. Devekuşu yarışları ilginç bir spor dalı. Ağırlıkları 150 kg’ı aşabilen ve ortalama boyları 2,5 metre olan uçamayan devekuşları koşu bakımından atlara benziyor. Devekuşlarının uzun bacakları saatte 70 kilometreye varan hızlarda koşmalarını sağlar. Adımları 7,5 metreye kadar uzanır. Bu görkemli hayvanlar arasındaki yarışlar seyirciler için büyük bir cazibe merkezidir.

Devekuşu Yarışı Nedir?

At yarışlarını anlamak için devekuşu yarışlarına benzetebiliriz. İnsanların devekuşlarının sırtında yarıştığı bu sporda, devekuşlarını idare etmenin atlardan bile daha zor olabileceği iyi bilinmektedir. Devekuşunun anavatanı Afrika’dır. Ancak Güney Afrika’da ya da Amerika Birleşik Devletleri’nin Arizona eyaletinde yaşayan insanların bu devasa uçamayan kuşlarla yarışması alışılmadık bir durum değildir. Arizona’da üç gün süren Chandler Devekuşu Festivali’ne yüz binlerce kişi katılıyor. İlk devekuşu yarışı 1892 yılında Jacksonville, Florida’daki bir devekuşu çiftliğinde gerçekleştirilmiştir. O zamandan bu yana, her yerin kendine has bir izleyici kitlesi olduğu için yarış periyodik olarak dünyanın dört bir yanında düzenlenmektedir.

Devekuşu yarışlarının uzun bir geçmişi vardır. Antik Mısır Kraliçesi Arsinoe bir devekuşuna binerken gösterilmiştir. Bazı bölgelerde yaygın olan devekuşu yarışları, Prince of Persia, The Sands of Time filmine konu olmuştur.

Devekuşu Yarışı Nasıl Yapılır?

Komik Deve Kuşu Yarışı - Dailymotion Video

Tıpkı at yarışlarında olduğu gibi devekuşu yarışlarında da devekuşlarıyla yarışan eğitimli jokeyler vardır. Bu tehlikeli yarış türünde, devekuşlarının jokeyleri sırtlarından attıkları bilinmektedir. Özel eyer ve koşum takımları kullanılmasına rağmen devekuşlarını kontrol etmek son derece zordur. Yarışlara katılacak devekuşlarının eğitimi doğar doğmaz başlar. Devekuşları çok güçlü bacak kaslarıyla çok yüksek hızlara ulaşabilirler. Devekuşları yarışçıları omuzlarından düşürdüğünde ciddi yaralanmalar meydana gelebilir. Devekuşu, devekuşundan düşmeden yarışın sonuna ulaştığında binicinin kazandığı kabul ediliyor. Devekuşu yarışlarına dünyanın dört bir yanından hayvanseverler de tepki gösteriyor.

Türkiye’de Devekuşu Yarışları

Devekuşu yarışları Türkiye’de çok yaygın değildir. 2010 yılında Antalya’da bir binicilik kulübü bir yarış düzenlemeye çalışmıştır. Ancak hayvanseverlerin sert tepkileri nedeniyle etkinlik iptal edildi. Hayvanseverler, kuşların zarar görebileceği ve yarışların 1994 yılında devekuşu çiftliği olarak kurulan bir alanda gerçekleştirileceği için üzgündü. Türkiye’de devekuşu yarışlarına izin verilmiyor. Devekuşu yarışlarının hayvanlarda stres ve korkuya neden olduğu da söyleniyor. Bu da onların tüm yaşamlarını huzursuzluk ve sakatlıklarla geçirmelerine yol açıyor.

Farklı sporlarla ilgileniyorsanız, heyecan verici bir deneyime hızlı bir şekilde başlayabilirsiniz. Daha eğlenceli ve güvenli olan bir sporu seçin, ihtiyacınız olan eğitimi alın ve başlayın. Her sporun başarılı olabilmesi için farklı ekipmanlar ve koruyucu kıyafetler gerekir.

İlginç Sporlar Serisi: Satranç Boksu hakkındaki yazımızı da okuyabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *