Futbol Sahası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Futbol dünyanın en popüler sporlarından biridir. Avrupa’dan Güney Amerika’ya, Afrika’dan Avustralya’ya kadar dünyanın dört bir yanında oynanan futbolun yüksek bir kalite seviyesine ulaşması için düzenli ve oynanabilir oyun sahalarına sahip olması gerekiyor. Sahanın özellikleri nelerdir? Kalenin sahadan ne kadar uzakta olduğunu biliyor musunuz? Futbol sahalarıyla ilgili önemli detaylardan haberdar olmanız gerekiyor.

Topraktan Çim Sahalara

İlk olarak İngiltere’de popüler olan ve daha sonra savaşlar nedeniyle diğer ülkelere yayılan yüksek kaliteli çim, artık futbol sahaları için kullanılıyor. Organik ve suni çimin en son teknolojilerle bir araya getirilmesinden oluşan hibrit sahalar giderek daha fazla kullanılıyor. İlk futbol sahalarının 60 yıl önce saf topraktan yapıldığı iyi bilinmektedir. Futbol sahalarının genişliği 1950’lerden bu yana değişmemiştir. Futbolun resmi bir spor olduğu ilk günlerden bu yana sahaların büyüklüğü aynı kalmıştır.

Halı Saha Çimi Nerede Satılır? - Ekip Spor

Bir futbol sahasının boyutu nedir?

Resmi bir futbol sahası kaleden kaleye kaç metredir? Futbolseverler genellikle bu soruyu merak eder. FIFA da dahil olmak üzere uluslararası kuruluşlar bu sorunun cevabını belirler. Profesyonel düzeyde bir futbol sahası için ideal boyut 90 ila 120 metre uzunluğunda ve 45 ila 90 metre genişliğindedir. Futbol sahası ne kadar büyük olursa olsun, profesyonel futbol oynarken önemli olan sadece sahanın kenarları arasındaki mesafe değildir. Standart bir futbol sahası olarak kabul edilebilmesi için sahanın başka koşulları da karşılaması gerekir. Bunlar arasında asgari güvenlik önlemlerinin alınması, taraftarlar için ayrı bir alan oluşturulması ve hem takımlara hem de hakeme soyunma ve hazırlık odaları sağlanması yer alıyor.

Çim Saha ve File Yapımı | Aykan Zemin Spor Yapı Sistemleri

Dünyanın en büyük futbol sahası hangisidir?

Birçok futbol sahası rekor boyutlardan daha büyüktür. Kuzey Kore’deki Rungrado May Day, dünyanın en büyük futbol sahasıdır. Bu dev tapınak 5,000 seyirci kapasitesiyle bütün bir orduyu barındırabilir, ya da öyle görünüyor. Yaklaşık 22,500 metrekarelik bir alana sahip. Kuzey Kore’nin futbol kültüründen yoksun olması stadyumun en büyük kusuru.

Salt Lake Stadyumu da Rungrado May Day’e benzer bir durum. Hindistan’da futbol henüz gelişmediği için 1.000 kişi kapasiteli devasa stadyum futbol maçlarından ziyade resmi kutlamalar ve törenler için kullanılıyor.

Dünyaca ünlü İspanyol futbol takımı Barcelona, hem gerçek futbola sahne olabilecek hem de geniş yüzey alanıyla futbolseverlerin nefesini kesecek kadar büyük bir yapı inşa etti. Barcelona’nın kendi stadyumu olan Camp Nou Stadyumu 99.300 seyirci kapasitesine sahip ve sporseverleri tam anlamıyla büyüleyen bir yer. Hem etkileyici mimarisi hem de yeşil sahasında oynanan futbol büyüleyici.

Estadio do Maracana dünyanın en büyük futbol sahalarından biridir. Rio de Janeiro’da yer almaktadır. İlk olarak Brezilya’da düzenlenen 1950 Dünya Kupası için inşa edilen stadyum şu anda 90.000 seyirciyi aynı anda ağırlayabiliyor. Bugüne kadar stadı dolduran en büyük kalabalık, bu sayının neredeyse iki katıydı. 1950 yılında Dünya Kupası finaline ev sahipliği yapan Estadio do Maracana Stadyumu, final maçı sırasında 199.854 taraftarı ağırlamıştır. Bu sayı futbol tarihinde hâlâ bir rekordur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *