Ellerinizi sabun ve suyla yıkamanın yeterli olduğunu düşünebilirsiniz, ancak gerçek şu ki, elleriniz her gün binlerce yüzeye dokunuyor ve bakteri ve mikrop taşıyor. Sabun veya suyla hızlı bir yıkama bile bakterileri yeterince uzaklaştırmaz. Kirli parmaklar grip, vücuttaki mikroplar, taşınan kir ve cilt hastalığı gibi hastalıkların yayılmasına neden olabilir. El hijyeni, dikkat edilmesi gereken küçük noktaların uygulamaya konulmasıyla sağlanabilir.
Ellerinizi Ne Zaman Yıkamalısınız?
El yıkama tekniğine başlamadan önce ellerin ne zaman yıkanması gerektiğini bilin. El yıkama çeşitli günlük aktivitelerden önce ve sonra yapılır. İşten döndükten sonra, yemek hazırlamadan önce ve/veya sonra, tuvalete girip çıktıktan sonra, vücuttaki yaralara dokunduktan sonra, hapşırdıktan ve öksürdükten sonra veya sümkürdükten sonra eller temizlenmelidir. Ayrıca, kirli bir alana dokunduktan, pişmemiş yiyecekleri elledikten, çöplerle temas ettikten, ortamlarda vakit geçirdikten sonra ve paraya dokunduğunuzda ellerinizi yıkamalısınız.
Hastalarla aynı ortama girmeden önce ve çıktıktan sonra, araç kullanırken veya toplu taşıma araçlarını kullanırken elinizi yıkamayı unutmamanız önemlidir. Doğru el yıkama tekniklerini kullanarak cildinizi kolayca temizleyebilirsiniz. Eğer kullanıyorsanız kendiniz için sadece kalıp sabun kullanın. Sıvı sabununuz biterse, sadece temizledikten ve kuruladıktan sonra yeniden doldurun. Hijyeni sağlamak için bu küçük adımları atarak temizliğinizi iyileştirebilirsiniz.
Ellerinizi nasıl düzgün yıkarsınız
Sağlık Bakanlığı ellerinizi 30 saniye içinde yıkamanızı önermektedir.
- El yıkama talimatlarına başlamak için tüm bilek ve el aksesuarlarını çıkarmanız gerekir. Tüm saatleri, bilezikleri, yüzükleri ve bilezikleri çıkarın.
- Tırnaklarınız kısa ve ojesiz olmalıdır.
- En iyisi elinizi akan suyun altında ıslatmaktır. Daha sonra detaylı temizliğe geçebilirsiniz.
- Avuçlarınızın içine bir kalıp veya sıvı sabun koyabilirsiniz.
- Her iki elinizi birbirinin üzerine koyarak tüm parmaklarınızı aralarında ovmalısınız.
- Başparmaklarınızdan başlayarak tüm parmaklarınızı ovun.
- Tırnak uçlarının temiz olduğundan emin olmak önemlidir.
- Ayak iyice temizlendikten sonra bilekler köpükle iyice ovulmalıdır.
- Toplam el yıkama süresi 30 saniyeyi geçmemelidir. Ellerinizi akan su ile durulayın.
- Hijyenik bir yıkamadan sonra ellerinizi kurulamayı unutmayın. Ellerinizi tek kullanımlık kağıt havlu veya el havlusu kullanarak kurulayın. Ellerinizin ıslak kalmadığından emin olmalısınız.
- Musluğu kapatın ve kağıt havluyu aynı kağıdı kullanarak atın.
Çocuklar için el yıkama ipuçları
Aynı adımlar yetişkinler ve çocuklar tarafından da kullanılabilir. Bir çocuğun dikkat süresi 30 saniyelik el yıkama süresini zorlaştırabilir. Süresi 30 saniye veya daha kısa olan bir şarkı bulun ve mırıldanmalarını isteyin. Ellerinizi sık sık yıkayarak çocuklarınıza örnek olun. Çocuklardan ellerine sabun sürmelerini isteyerek ellerini yıkamalarını sağlayabilirsiniz. Daha sonra suyun içine biraz karabiber dökün. Suyun etrafına serpiştirilmiş karabiberler çocukları ellerini yıkamaya teşvik edebilir.
Kişisel Hijyeni Geliştirmek için El Temizliği İpuçları
Elinizi yıkayamıyorsanız, gün boyunca farklı ürünlerle ellerinizi temizleyin. Akan veya temiz suya erişiminiz yoksa, elinizi yıkamayı planladığınız suyun temizliğini bilmiyor olabilirsiniz. Bu durumda el dezenfektanları, el temizleme jelleri, kolonya ve antibakteriyel mendiller kullanabilirsiniz. Ürünü bolca ve ellerinizin her yerinde kullandığınızdan emin olun. Cilt teması için güvenli olan bir ürün seçtiğinizden emin olun. Ayrıca 60 derecenin üzerinde alkol içerdiğinden emin olun. El antiseptiklerinde alkole dikkat edilmelidir. Ancak yüksek alkol seviyesine sahip ürünler hassas cildi kurutabilir. El yıkamadan sonra tahrişi önlemek için nemlendirici bir krem kullanın. El yıkama için cildinizle uyumlu olmayan herhangi bir alkol kullanmaktan kaçınmalısınız.